onsdag 26 juni 2013

Hälsosam och lagom lat semester (Martina)

Är det nu folk har semester eller?

Ja hur vet man det egentligen? Jo genom statusar på facebook där vänner och bekanta lägger upp tjusiga och lyxiga bilder på sina resor, bad, mat och andra härligheter. Jag gillar att läsa om sådant även om det kan sticka andra i ögonen. Semester och ledighet ska vara lyxigt men det är viktigt att komma ihåg att det kan göras både med eller utan pengar. Så vill man inte jobba sig svimfärdig under ett helt år för att ha råd att lägga flera laxar på en solresa så kan man alltid ta cykeln till Mälaren som kan avnjutas helt gratis. Eller släng dig i soffan med en trasig pocketbok som du lånat av bästa vännen...Gratis! Du väljer själv hur du vill lägga upp din ledighet huvudsaken är att du faktiskt väljer att ha semester och inte låter dig leva i en illusion att du måste jobba eller ens för den delen leka martyr. Lika dumt som att intala sig själv att det är KUL att tälta när det regnar.

Enligt The holiday Health Experiment är en lagom lat semester bra för hälsan och en undersökning visade att hälsan hos semesterfirarna förbättrades på flera punkter:

  • Blodtrycket sjönk med 6%
  • Sömnkvaliteten ökade med 17%
  • Stresståligheten förbättrades med 29%

Hos de korkade och de som trodde att chefenskullebligladomjagstruntadeisemester-människorna blev effekterna dessvärre att:

  • Blodtrycket ökade med 2%
  • Sömnkvaliteten sjönk med 14%
  • Stresståligheten försämrades med 71% 
Vad jag menar med en lagom lat semester är att inte glömma att stoppa ner löparskorna vart du än befinner dig. Nog för att det är en enorm prestation att bli en soffpotatis eller halvalkis på endast 4 veckor men jag ser inte att det är någonting att komma till jobbet och skryta med. Så varva lata dagar med god mat, dryck och fantastiska vänner med träning och vatten så kan du sen skryta med att du minsann har haft en frisk, avslappnad och underbar semester utan att ljuga. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar